Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για μαθητές Β/θμιας Εκπαίδευσης με τίτλο: Η Συμφωνία του Αποχαιρετισμού του Haydn: Όταν γεννήθηκε η συμφωνική μουσική παρακολούθησαν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας, ανά τμήμα στις αίθουσες διδασκαλίας τους το πρωινό της 15ης Φεβρουαρίου σε ζωντανή μετάδοση, ταυτόχρονα με άλλα 120 περίπου σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα παρουσίασε τον συνθέτη Φραντς Γιόζεφ Χάυντν (1732-1809), αποκαλούμενο και πατέρα της συμφωνικής μουσικής, μέσα από την περίφημη Συμφωνία αρ. 45 (του αποχαιρετισμού). Ιδιοφυής και καινοτόμος, με μνημειώδη αίσθηση του χιούμορ, και στοργικός για τους συναδέλφους του, o Joseph Haydn δημιούργησε τις βάσεις για την πορεία της κλασικής μουσικής, εντάσσοντας στη δημιουργία τους τις ιδέες του διαφωτισμού. Η συμφωνία αρ. 45, εκτός από ένα μουσικό αριστούργημα, αποτελεί ίσως και τον πρώτο ιστορικά τρόπο διεκδίκησης εργασιακών συνθηκών στον χώρο της μουσικής, ενδεικτικό των εννοιών του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας που πλάθονταν ήδη στο διανοητικό περιβάλλον της εποχής.

Το πρόγραμμα, όπως και πέρυσι που η φετινή Β’ τάξη παρακολούθησε τη Συμφωνία της Άνοιξης του Σούμαν, παρουσίασε ο Κώστας Χάρδας κάνοντας ενδιαφέρουσες επισημάνσεις με στόχο τη μέγιστη ικανή “μετάγγιση” του πνεύματος της κλασικής μουσικής στα παιδιά.