Στην αίθουσα Ιωνία, το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαρτίου 2023υπό την αιγίδα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και με παρόντα πολλά μέλη του Δημοτικού συμβουλίου και εκλεκτά μέλη τ, πραγματοποιήθηκε μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τους Εθνικούς Ευεργέτες, ανθρώπους με τεράστια προσφορά στην προετοιμασία του αγώνα του 1821, τη νίκη και τη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Βούλας, κ. Γεώργιος Γουρλάς, προλόγισε και συντόνισε την εκδήλωση δίνοντας το έναυσμα για σκέψη μέσω της προβολής χαρακτηριστικού βίντεο με ψηφιακή “αναβίωση” ηρώων και ηρωίδων του 1821. Στο διδακτικότατο βίντεο ο Κολοκοτρώνης μάς καλεί να μη μπαίνουμε υπηρέτες των άλλων και να μην ξεχνάμε, η Μπουμπουλίνα προτείνει να απολαμβάνουμε την ελευθερία μας και ο Νικηταράς να τιμάμε τους ήρωες  ακόμα και με τα λάθη και τα πάθη τους.

Στον ουσιώδη χαιρετισμό ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλος επέμεινε στην ορθότητα της λέξης εθνεγερσία και στη λανθασμένη επιλογή της λέξης επανάσταση, αφού οι Έλληνες και οι Ελληνίδες εξεγέρθηκαν ενάντια στον κατακτητή και όχι σε κάποια κοινωνική ομάδα.

Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών, κ. Ανάστος Δημητρόπουλος, ο οποίος με αξιοζήλευτη μνήμη ξετύλιξε το νήμα της ιστορίας γνωστών και άγνωστων ευεργετών που συνέδραμαν κυρίως στην προετοιμασία της εξέγερσης συμμετέχοντας στη Φιλική και στη Φιλόμουσο Εταιρεία. Ο κ. Δημητρόπουλος επεσήμανε ότι η λέξη “ευεργεσία” δεν μεταφράζεται σε καμία άλλη γλώσσα και ανέδειξε το υψηλό φρόνημα των ευεργετών, οι οποίοι όπως η Ελισάβετ Υψηλάντη δεν έδειξαν φειδώ ούτε στα χρήματα και τα κοσμήματα ούτε στα παιδιά που θυσίασαν στον αγώνα για την ελευθερία.

Η κα Ιωάννα Μάστορα, Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής, παρουσίασε σε γοργό ρυθμό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί για να γνωρίσουν τα παιδιά μας καλύτερα τους Εθνικούς Ευεργέτες, με βασικές αναφορές στις προτομές τους που κοσμούν το Πεδίο του Άρεως. Η κα Μάστορα κατέθεσε τη διαπίστωση ότι σήμερα λείπουν τα σωστά πρότυπα, ο εθελοντισμός και η προσφορά, ενώ το ζητούμενο είναι ο ανθρωπισμός και για τον λόγο αυτό παραμένει επίκαιρη η γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος και η εκπαιδευτικός που τον συνόδευε συνέχισαν την ενδιαφέρουσα εκδήλωση που ολοκληρώθηκε με την εξαιρετική ανάλυση του πίνακα  “Η Ελλάς ευγνωμονούσα” του Βρυζάκη από τη ζωγράφο και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κα Κορίννα Κώσταινα. Η εικαστικός κατάφερε να “ζωντανέψει” τον πίνακα παρακινώντας τους θεατές να μελετήσουν την ιστορία που αποκαλύπτεται σε κάθε σημείο του.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους τις/ους εισηγήτριες/τές για την τόσο διδακτική και σύγχρονη σε οπτική εκδήλωση!