Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων διοργανώθηκε το Σάββατο 22/10/2022 το απόγευμα στο σχολείο μας εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό στα πλαίσια μιας σχολικής χρονιάς “Bullying free”. Κεντρικός ομιλητής ο ψυχολόγος κ. Νικόλαος Τραντός, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία για την ταυτότητα του σχολικού εκφοβισμού και προτάσεις ενδεδειγμένης συμπεριφοράς των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών προς τα παιδιά, ώστε να αντιμετωπιστεί και -κατά το δυνατόν- να εξαλειφθεί αυτή η μορφή βίας που ταλανίζει ιδιαίτερα τα σχολεία στις μέρες μας.

Ο κ. Τραντός επέμεινε ότι χρειάζεται συζήτηση, αξιοπιστία και διάδραση με τα παιδιά με απώτερο στόχο την καλλιέργεια αυτοπεποίθησης, ενσυναίσθησης και προσαρμοστικότητας, τριών πολύ σημαντικών παραγόντων για την “υγιή” διαβίωση κάθε ανθρώπου. Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχουν θύτες, θύματα και θεατές και η συμπεριφορά των θυτών είναι κατ’ επιλογή και δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η αντιδήμαρχος Παιδείας, κα Βίκυ Σφήκα, η οποία ανέφερε ότι δυστυχώς παρατηρούνται φαινόμενα εκφοβισμού σε πολλά σχολεία της περιοχής και είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, γιατί αλλιώς στο μέλλον θα γιγαντωθεί. Παρών ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος Teekiu Lektiken, ο οποίος στο τέλος εξομολογήθηκε αρκετά συγκινημένος ότι και ο ίδιος υπήρξε στα μαθητικά του χρόνια θύμα σχολικού εκφοβισμού, σίγουρος ότι  θα μπορούσαν να τον έχουν βοηθήσει οι συμβουλές του κ. Τραντού, αν τις γνώριζε τότε.

Ερωτήματα στον κ. Τραντό έθεσαν αρκετοί από τους γονείς, που εξέφρασαν την αγωνία τους αναφέροντας περιστατικά που έχουν συμβεί ακόμη και στα χρόνια του δημοτικού. Επιπλέον, ορισμένοι από τους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν την παρουσίαση/ συζήτηση εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους, ζητώντας κυρίως συμβουλές σχετικά με την καταλληλότερη αντιμετώπιση παραβατικής συμπεριφοράς. Η διευθύντρια του σχολείου, κα Χριστιάννα Απέργη, συμμετείχε στη συζήτηση συμφωνώντας με τον κ. Τραντό για το πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση της ίδιας και γενικότερα των εκπαιδευτικών σε περίπτωση που συμβαίνει κάποιο περιστατικό εκφοβισμού στο σχολείο. Ακόμη, τόνισε ότι βασική της μέριμνα είναι το καλό όλων των παιδιών και υποχρέωσή της να ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες. Την αγωνία και το ενδιαφέρον τους να εκλείψει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού εξέφρασαν η πρόεδρος του Συλλόγου, κα Γιαλούρη και ο κ. Γουρλάς, ώστε το 2ο Γυμνάσιο Βούλας να κάνει λίγο λίγο τη διαφορά, καλλιεργώντας μια άλλη κουλτούρα.

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του κ. Τραντού, 2ο Γυμνάσιο Bullying, και φωτογραφίες από την εκδήλωση που ολοκληρώθηκε με πλούσιο κέρασμα από τον Σύλλογο.