Τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά εκφοβισμού και βίας μεταξύ εφήβων τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Τα απλά πειράγματα παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις και ένα μεγάλο ποσοστό των εφήβων έρχονται αντιμέτωποι με τον εκφοβισμό. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα εκφοβισμού και ο εφοδιασμός τους με δεξιότητες ικανές, ώστε να τον αντιμετωπίζουν.

Η δράση με το όνομα: “Μιλάω … και δεν φοβάμαι” βασίστηκε στο πρόγραμμα του “Χαμόγελου του Παιδιού” με την ονομασία PREPEI και ξεκίνησε με την προβολή ολιγόλεπτων βίντεο με ήρωα τον Καραγκιόζη σε ρόλο εκπαιδευτικού σε ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Ένας μαθητής του Καραγκιόζη, ο Ομορφονιός, αντιμετωπίζει εκφοβισμό από έναν συμμαθητή του, τον Σταύρακα. Η δράση περιλάμβανε τρία βίντεο και μετά από κάθε βίντεο οι μαθητές επεξεργάζονταν ένα φύλλο εργασίας με δραστηριότητες-ερωτήσεις, οι απαντήσεις των οποίων συζητήθηκαν στη συνέχεια με τη συμμετοχή όλων των παιδιών.

Μία από τις δραστηριότητες καλούσε τους μαθητές και τις μαθήτριες να γράψουν ένα σύνθημα για τον εκφοβισμό. Με κάποια από τα συνθήματα αυτά δημιουργήθηκε ένα κολάζ-αφίσα εναντίον του εκφοβισμού, το οποίο πλέον κοσμεί την είσοδο του σχολείου μας.

Οι εκπαιδευτικοί που υλοποίησαν τη διδακτικότατη δράση είναι ο διευθυντής του σχολείου, κ. Τσατσαρώνης, η κ. Προμπονά, η κ. Ανυφαντή και ο κ. Νικολουδάκης.