Η κα Χριστίνα Παπαστεφανάτου, ψυχολόγος και μέλος της ΕΔΥ του σχολείου μας, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το ΕΚΠΑ και με πολυετή εμπειρία στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις εθνικές τηλεφωνικές γραμμές ΣΟΣ «197» για ενήλικες και «1107» για παιδιά και εφήβους του Υπουργείου Υγείας, στο Κέντρο Υποστήριξης Μακροχρόνια Ανέργων, στα προγράμματα Σχολών Γονέων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και σε κέντρα αποκατάστασης ειδικών αναπτυξιακών και μαθησιακών δυσκολιών, ήταν η βασική ομιλήτρια στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στον χώρο εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου Βούλας μετά από πρόταση της Διεύθυνσης του σχολείου και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων τόσο του 2ου Γυμνασίου όσο και του 2ου Λυκείου Βούλας, το οποίο και αποτελεί φυσική συνέχεια για τα περισσότερα παιδιά μας.

Η κα Παπαστεφανάτου προσέγγισε το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού μέσα από μία ιδιαίτερα προσεγμένη παρουσίαση. Ξεκαθαρίζοντας ότι εκφοβισμός είναι, όταν “με ενοχλείς, φοβάμαι και δεν μιλάω”, ανέφερε ότι κανείς δεν πρέπει να είναι θύμα, αλλά δυστυχώς κάποιος μέσα στη σχολική κοινότητα μπορεί για διάφορους λόγους να γίνει στόχος. Γονείς και εκπαιδευτικοί καλούνται να εντοπίσουν τα σημάδια αναγνώρισης ενός παιδιού θύτη ή ενός παιδιού θύματος. Η βία γεννά βία και θετικά αποτελέσματα επέρχονται μόνο, αν ενισχυθεί η πλευρά όσων δέχονται τη βία, την αποδοκιμάζουν και προσπαθούν να βοηθήσουν. Η δημιουργία ομάδων υποστήριξης από τα ίδια τα παιδιά αποτελεί την ιδανική λύση, αλλά σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η συνεργασία με το σχολείο. Όπως τόνισε η κα Παπαστεφανάτου: “έχουμε ευθύνη και μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων“.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης πολλών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας, κα Μ. Καλογρίδου, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας, κα Μ. Νικηφοράκη, η εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου  σε θέματα Παιδείας, κα Β. Σφήκα, ο Διευθυντής του 2ου Λυκείου Βούλας, κ. Κ. Βενιζελέας, οι πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 2 σχολείων, κ. Γ. Γουρλάς και κα Ε. Γιαλούρη, εκπαιδευτικοί και των 2 σχολείων, μέλη των ΔΣ και εκπρόσωποι από Συλλόγους Γονέων, γονείς του 2ου Γυμνασίου και άλλων σχολείων του Δήμου και τέλος μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας.

Μετά από την ολοκλήρωση της παρουσίασης από την ψυχολόγο, ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες. Έκδηλη η αγωνία των γονέων που ενημερώθηκαν περαιτέρω από τις εύστοχες παρεμβάσεις της κας Μ. Καλογρίδου, της κας Μ. Νικηφοράκη, του κ. Κ. Βενιζελέα, του κ. Π. Καραγιαννόπουλου και της κας Β. Παπαμιχαήλ, Συμβούλων Σχολικής Ζωής του Λυκείου και του Γυμνασίου αντίστοιχα. Κοινή θλιβερή διαπίστωση όλων, για μια φορά ακόμη, η μικρή αριθμητικά παρουσία των γονέων, ιδιαίτερα σε σχέση με το σύνολο των μαθητών/τριών των 2 σχολείων. Ευχή όλων να αναδειχθούν θετικά πρότυπα, ικανά να εμπνεύσουν τα παιδιά μας για μια καλύτερη κοινωνία.