Η μαθήτρια της Γ’  τάξης, Σταυρούλα Καρτσιδήμα, κατάφερε να διακριθεί με την εργασία της ανάμεσα σε πολυάριθμες συμμετοχές μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα γράφοντας ένα δοκίμιο εμπνευσμένο από την παραβολή του Καλού Σαμαρείτη. Η συγκεκριμένη άλλωστε παραβολή αποτελεί την αφορμή του  διήμερου μαθητικού συνεδρίου με θέμα: «Ποιος έγινε πλησίον; Όταν η κοινότητα προλαμβάνει τη βία» , το οποίο οργανώθηκε από το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας» σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, 18-19 Απριλίου 2024 στο Πολιτιστικό κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Μ. Βασιλείου 15, εντός σχολικού ωραρίου. Το Μαθητικό Συνέδριο απευθύνεται σε μαθητές/τριες Γυμνασίων (Β΄ και Γ΄ τάξης) και Γενικών Λυκείων (Α΄ και Β΄ τάξης) και όσοι/ες διακρίθηκαν θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο συνέδριο σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Στόχοι αυτής της προσπάθειας, όπως αναφέρει η θεολόγος και φιλόλογος, Δρ. Αικατερίνη Λαλαγιάννη,  είναι η μελέτη και αξιολόγηση της διαφορετικότητας και η προσωπική τοποθέτηση ως προς τον διαφορετικό. Η κατάφαση και πολύ περισσότερο η υπέρβαση μιας κλειστής εθνότητας συνιστά την οικουμενική διάσταση της ορθοδοξίας. Ο σεβασμός στον απέναντί, τον διαφορετικό, στηρίζεται στην αξιολόγηση του άλλου ως του Χριστού εν ετέρα μορφή, του Χριστού ως Καλού Σαμαρείτη. Σημαντικό σημείο αποτελεί η δυνατότητα έκφρασης προσωπικών απόψεων από τους μαθητές/τριες με άμεσο στόχο την ανάληψη προσωπικής ευθύνης και αφύπνισης.

Όπως μπορείτε να δείτε και στα αποτελέσματα, η μαθήτριά μας κέρδισε το 3ο βραβείο στην κατηγορία του Γυμνασίου.

Συγχαρητήρια από καρδιάς, Σταυρούλα, τόσο για την επιτυχία όσο και για την ικανότητα προσέγγισης του τόσο σημαντικού θέματος!