Στις 18 Νοεμβρίου 2023 διεξήχθη ο διαγωνισμός ρομποτικής του Ελληνικού Κτηματολογίου «Robochallenge». Οι ομάδες που συμμετείχαν καλούνταν να φτιάξουν ένα σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να εκτελέσει σάρωση ενός ολόκληρου βιβλίου. Η ομάδα “The Inventors” από την Ακαδημία Ρομποτικής και Καινοτομίας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συμμετείχε με επιτυχία στον διαγωνισμό κατακτώντας την πρώτη θέση.

Στις μέρες μας πολλά έγγραφα βιβλία δεν έχουν ψηφιοποιηθεί κάνοντας δυσκολότερη την πρόσβαση στην πληροφορία. Το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων αφορά σε έναν συνολικό όγκο περίπου ενός δισεκατομμυρίου σελίδων, επομένως, η αναζήτηση αυτοματοποιημένων λύσεων είναι επιβεβλημένη. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δείχνει εμπιστοσύνη στη νέα γενιά και στο ταλέντο των μαθητών που έχουν κάνει περήφανη την Ελλάδα με συνεχείς διεθνείς διακρίσεις.

Η ομάδα «The Inventors» οργανώθηκε από την ημέρα της ανακοίνωσης προκειμένου να κατασκευάσει την λύση στο πρόβλημα της ψηφιοποίησης. Λαμβάνοντας υπόψιν παράγοντες, όπως το κόστος, ο χρόνος κατασκευής, η ταχύτητα σάρωσης, η ακρίβεια και η ευκολία χρήσης, κατέληξε σε τελική ιδέα. Η ομάδα εργάστηκε σε διάφορους τομείς, όπως ο σχεδιασμός, η κατασκευή, ο προγραμματισμός, αλλά και η σύνταξη του εγχειριδίου της συσκευής, του σχεδιασμού του πλάνου προώθησης, καθώς και στην εύρεση χορηγιών.

Η ομάδα εργάστηκε πυρετωδώς για λιγότερο από τρεις βδομάδες και κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση. Ο διαγωνισμός έληξε με την απονομή των βραβείων από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Γιώργος Ραυτόπουλος Γ1, Ευάγγελος Θεοδωρίδης Γ2  ( μέλη της ομάδας “The Inventors” )