Μια πραγματικά εξαιρετική συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13/04/2024 στις 18.00 στον χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας, του 2ου Γυμνασίου Βούλας,  με πρωτοβουλία του 8ου Σ.Δ.Ε.Υ. του 1ου ΚΕΔΑΣΥ Ανατολικής Αττικής με θέμα: “Εφηβεία και αποκλίνουσα συμπεριφορά”.

Εισηγητές επί του θέµατος ο κ. Κωνσταντίνος Μπόλιας, Παιδοψυχίατρος, και η κ. Φανή Πασσιά, Κοινωνιολόγος, Επιστηµονικά Υπεύθυνοι της Ειδικής Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Παρέµβασης «Οσελότος».

Βαθιά γνώστες της εφηβικής ψυχοσύνθεσης και συμπεριφοράς, οι δύο ομιλητές, με τον γλαφυρό λόγο τους, τα παραστατικά παραδείγματα και τα εύστοχα σχόλια, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον όσων γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών παραβρέθηκαν στη συνάντηση συνδυάζοντας περίτεχνα την επιστημονική γνώση με το χιούμορ.

Ενδεικτικά, συζητήθηκαν η αποκλίνουσα και η παραβατική συμπεριφορά, οι τύποι παραβατικότητας και οι λόγοι που ωθούν έναν/μία έφηβο/η σε αυτούς, ο ρόλος που μπορεί να παίξει παρεμβατικά η οικογένεια και το σχολείο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ, τα οποία εκφράζουν εντονότερα τα συμπτώματα της εφηβικής ηλικίας.

Σταχυολογώντας με δυσκολία τα σημαντικότερα μηνύματα ανάμεσα στα όσα αξιόλογα ακούστηκαν, αξίζει να αναφέρουμε ότι: “η έγκαιρη παρέμβαση κάνει τη διαφορά“, “χρειάζεται προσπάθεια από όλους” και την προτροπή των ειδικών: “Συνασπιστείτε γονείς και εκπαιδευτικοί“.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν  συμμετέχοντας μάλιστα ενεργά, η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Νικηφοράκη Μίμα, και η αντιδήμαρχος για την προσχολική εκπαίδευση, κ. Σφήκα Βίκυ.