Μια εξαιρετική παρουσίαση παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν στο 2ο Γυμνάσιο Βούλας το πρωί της Κυριακής 28 Μαΐου 2023, σχετικά με τις εξαρτήσεις και τον προληπτικό ρόλο που μπορεί να παίξει το σχολείο. Η συζήτηση ξεκίνησε με ένα σύντομο σχόλιο από τον πρόεδρο των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου ΒΒΒ, κ. Ντούτσουλη, ο οποίος καυτηρίασε τη μικρή συμμετοχή των γονέων στις εκδηλώσεις που οργανώνονται από τους συλλόγους. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Βούλας, κ. Γουρλάς, καλωσόρισε τον προσκεκλημένο ομιλητή δίνοντάς του στη συνέχεια τον λόγο. Ο κοινωνιολόγος, σύμβουλος εξαρτήσεων, αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν) και πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), κ. Παναγιώτης Κατηφές, μιλώντας με μειλίχιο ύφος, παρέθεσε διεξοδικά πλήθος στοιχείων και αριθμητικών ποσοστών που σκιαγραφούν αδρομερώς τη σημερινή εικόνα της χώρας μας, όσον αφορά τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στις νεαρές ηλικίες.

«Η εξάρτηση είναι μία υποτροπιάζουσα νόσος», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «το πρόβλημα της χρήσης ουσιών έχει γιγαντωθεί στον χώρο των σχολείων τα τελευταία χρόνια». Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα:

  • 1 στους/ις 3 μαθητές/ριες Γυμνασίου έχει δοκιμάσει κάποια ουσία
  • 1 στους/ις 2 μαθητές/ριες Γυμνασίου το θεωρεί φυσικό, άρα το έχει απενεχοποιήσει, αλλά και
  • 1 στους/ις 2 χρήστες έχουν εγκαταλείψει το σχολείο
  • Τα 13 έτη αποτελούν σε μεγάλο ποσοστό  το στάδιο πειραματισμού
  • Στα 14-15 έτη έχουμε το στάδιο της κοινωνικής χρήσης και
  • Μετά τα 15 έτη μιλάμε για λειτουργική χρήση

Η διαπίστωση από τις ομολογίες των ίδιων των εφήβων ότι, όταν ένας έφηβος αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, θα το εκμυστηρευτεί σε κάποιο φίλο, στη συνέχεια σε κάποιον εκπαιδευτικό και μετά στην οικογένειά του, αναδεικνύει περίτρανα τον σημαντικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει το σχολείο στη μάχη κατά των εξαρτήσεων. Μετά από την οικογένεια και σε συνεργασία με αυτήν, το σχολείο ως φορέας κοινωνικοποίησης καλείται να πληροφορήσει, όσο το δυνατόν καλύτερα, και να προβάλει έναν θετικό τρόπο ζωής με υγιή πρότυπα, χωρίς να στιγματίζει πρόσωπα αλλά συμπεριφορές. Η διοργάνωση πολιτιστικών προγραμμάτων, η στήριξη του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και η σταθερή παρουσία ειδικών συμβούλων σε όλα τα σχολεία, όπως είναι οι ψυχολόγοι, αναμφισβήτητα μπορούν να δράσουν ευεργετικά με κύριο στόχο την ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης κάθε παιδιού, αφού αυτή είναι το κλειδί της ευτυχίας

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με κατάθεση απόψεων από την κα Νικηφοράκη, πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου ΒΒΒ, από την κα Απέργη, διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου και από τον κ. Βενιζελέα, διευθυντή του 2ου ΓΕΛ, που τόνισαν την ανάγκη σύμπλευσης οικογένειας και σχολείου, ενώ στη συνέχεια κατατέθηκαν ερωτήματα από γονείς που παραβρέθηκαν και στα οποία απάντησε εύστοχα ο ομιλητής. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Τα παιδιά μας πρέπει να έχουν καθαρό μυαλό για να μπορούν να ονειρεύονται και να απολαμβάνουν τη ζωή μέσα στην κοινωνία, χωρίς σωματικές, αλλά κυρίως, χωρίς συναισθηματικές εξαρτήσεις.